16%JSa5kSsCPASZdtlsHHw.jpg

Status og konkrete planer for husprosjektet

Det å skape et hjem innebærer mange aspekter fra konkrete, funksjonelle løsninger, farger, strukturer, til atmosfære, lys, stemninger, energi, duft osv. Når det gjelder konkrete, funksjonelle løsninger har jeg lagt følgende planer for huset – rom for rom.

Først, med respekt for at dette huset har vært noens Hjem, er det viktig for meg å ikke “tråkke” på denne personens liv når jeg nedenfor beskriver dagens situasjon og viser dette i små bilder fra huset slik det stod når jeg overtok etter tidligere eier. Hun pleide å ha det ryddig og pent, og nå har huset stått tomt i over 5 år, og hun har ikke engang hadde hatt mulighet til å rydde gjøre det hyggelig før bildene ble tatt. Så, jeg viser det jeg viser med ydmykhet og forsiktighet, og kun for å kunne gi en beskrivelse av hvordan utgangspunktet er for å igjen kunne vise hva jeg mener det er mulig å skape ut av dette huset med en relativt begrenset pott penger.

“Tilstandsrapport”
Jeg tror de fleste ville beskrive husets “tilstand” som et oppussingsobjekt der “det meste” må gjøres etter dagens standard. Noen ville sagt «riv ned huset og bygg opp igjen» og andre ville sagt at «det går an å bo der om du maler litt». Jeg sier dette fordi vi alle ser verden med ulike øyne basert på vår egen historie, erfaringer og forventninger.

Da min far og hans bror restaurerte (bygget på og pusset opp) dette huset for min tante for nesten 40 år siden, ble det ikke lagt mye penger i dyre “løsninger”, men jeg vet at kvaliteten på arbeidet var skikkelig i de delene av huset de bygget på og pusset opp. Dette gjelder hele huset bortsett fra østre del av 2 etg. Jeg vet også at taket er tett, kjelleren er tørr, og at det er drenert rundt huset i de senere årene.

Tidens tann og lite vedlikehold de siste årene har ført til at noe av kledningen på huset er råtten og må byttes, flere av vinduene er punktert, det elektriske holder ikke dagens standard. Heller ikke kjøkken og «bad» som begge krever renovering. Det er egentlig ingen rom som kun trenger kosmetiske «inngrep», bortsett fra kanskje hallen i 2 etg., der kan veggene males og gulvene slipes og oljes. Ellers trenger alle rom en “make-over”, enten det handler ny isolasjon og bæring, nye innervegger, gulv, tak eller alt sammen.


Stil

Huset er bygget i begynnelsen av 30-årene, og pusset opp på 80-tallet for en allerede da eldre kvinne. Dette har resultert i et hus med i overkant mye panel. Faktisk er det bare bad og et soverom uten panelte vegger. Noe av panelet er av typen med veldig mye profiler, og noe panel har en mer for meg “levelig” stil – les: rettpanel. Men, igjen, vi har alle forskjellig «toleransenivå» når det gjelder panel, noen elsker det og andre blir «syke» ved tanken. Jeg er der at noe panel er greit så lenge den har en fin finish.


Når det gjelder husets vinduer og utvendige dører, er det meste modent for utskiftning. Det handler både om at det har vært bruk av ulike stiler, men kvalitetsmessig er det meste nå i for dårlig forfatning. Rett og slett ikke økonomisk bærekraftig ift oppvarming. Innvendige dører er av heltre og i klassisk stil og skal kun males.

Fasadeendringer
Jeg har engasjert en arkitekt som jobber med en løsning på hvordan huset kan oppgraderes med nye vinduer og dører, samt å bygge en stor overbygget terrasse på hele husets vestside. Siden huset har en stilblanding fra 30 og 80-tallet, kunne jeg gått begge veier når det gjelder stil på vinduer og dører. Jeg valgte å legge meg mot en mer moderne stil på vinduer og dører med lite profiler og store vindusflater der det er mulig.

Det blir doble terrassedører ut mot overbygget terrasse fra både stue og kjøkken, samt fra det vestvendte soverommet i 2. etg. Ellers i huset blir det en kombinasjon av høye, smale vinduer som går fra gulv til tak og mer kvadratiske vinduer der det passer best inn. Hallen i 1 etg. er veldig mørk og uten vinduer i dag. Her planlegger jeg ny dør med vindu i sidefelt eller overlys.

Ps. Min drøm var å åpne opp taket i annen etasje, helt opp til synlig møne på huset og la de gamle takstolene være synlige. Det hadde vært skikkelig fint.. Men, jeg måtte etterhvert gi opp den drømmen pga kostnader og budsjett. Too bad.

Er du interessert i detaljene, kan du se før-bilder med kommentarer om planer for alle rommene nedenfor.

Huset, slik det fremstår i dag


Stue:
Gulv: Før: gammelt gulv i furuplank.  Etter: ønsker å beholde gulvene, slipe de og olje de med hvitpigmentert hardvoksolje
Vegger: Før: 3 vegger med ubehandlet panel, en murvegg (endevegg). Etter: Maler murvegg mørk grå, beiser kortvegg i kullsort beis, de to siste får gipsplater, og nye vinduer
Tak: Før: umalt panel. Etter: males hvitt.
Vinduer: alle eksisterende vinduer fjernes, byttes ut og endres. 3 små vinduer på nordvegg fjernes/blindes og ett nytt, høyt smalt vindu i format 50x230 cm settes innerst mot murveggen (øst). Mot vest kommer stort vindu og dobbel dør ut mot terrasse.


Kjøkken:
Vegg mellom stue og kjøkken fjernes og og ståldrager settes inn slik at dette blir ett stort, åpent rom.
Gulv: Før: gammel linoleum. Etter: her legges furuplank som i stuen, og jeg oljer hele gulvet med hvitpigmentert hardvoksolje.
Vegger: veggen mot stue rives, og bjelken bokses inn. Vegg over kjøkkenbenk fliselegges. En vegg får kjøkkeninnredning i full høyde, og en vegg får stor dobbel dør ut mot terrasse.
Tak: Før: umalt panel. Etter: males hvitt.
Kjøkkeninnredning: gammel innredning rives, ny sort kjøkkeninnredning fra Kvik installeres.
Vinduer: eksisterende vindu over kjøkkenbenk byttes ut med nytt vindu i samme format.  Vindu mot sør fjernes og det settes inn dobbel dør ut mot ny terrasse.


Bad, 1 etg.:
Gulv før: Lineoleum/vinyl på gulv og vegger, umalt panel i taket. Etter: taket males hvitt, vurderer ulike løsninger på gulv og vegger.  Det blir mest sannsynlig en kombinasjon av fliser og mikrosement.  I tillegg skal dette rommet fremover fungere som et bad/vaskerom med innebygget løsning for vaskemaskin og tørketrommel.
Vinduer: Før: gammelt, lite vindu oppe på veggen blir byttet ut med et høyt, smalt vindu i 50x230 cm med frostet glass.


Hall, 1 etg.:
Tak: Før: umalt panel. Etter: males hvitt.
Vegger: Før: umalt panel males hvitt
Gulv: Før: teppebelagt. Etter: Fliser eller ny parkett + varmekabler
Trappeløp og trapp: Før: Trappeløp i umalt panel og teppebelagt trapp. Etter: Hele trappeløpet males i dempet sort, selve trappen og rekkverket det samme. Trinnene får sisal i naturfarge eller males i dempet sort.
Vindu/dør: Bytter etterhvert ut gammel inngangsdør og setter inn ny med vindu, evt. side eller overlys.


Soverom 1. etg.:
Tak: før umalt panelt tak, tekstiltapet på vegger. Gulv: umalte panelte gulv.
Etter: Dette rommet får bare en lett upgrade. Eksisterende tekstiltapet males, tak males hvitt, gulvene slipes og olje med hardvoksolje. Gammel vedovn fjernes
Vinduer: gammelt vindu byttes ut og to nye vinduer settes inn. Det ene i 50x230cm format, det andre i 120x230cm format..


Hall 2 etg.
Dette rommet skal bli arbeidsrom, og ligger der trappen kommer opp i 2 etg. med ett soverom på vestsiden og ett loftsrom på østsiden. Rommet på østsiden gjøres om til et gjesterom + bad. Det blir ny dør med inngang til badet til høyre på veggen.
Før: umalt panel i tak, vegger og på gulv.  Etter: Tak og vegger males lyst, hvitt eller hvitt med litt brekk.  Gulvet slipes og oljes med hvitpigmentert hardvoksolje.
Vindu: Dette rommet har kun et lite vindu i trappeoppgangen og er ganske mørkt. Her settes inn et 3-delt vindu som går nesten fra gulv til tak på nordveggen; 120 cm høyt og 240 cm langt.


Loftsrom 2. etg., øst:
Før: Dette rommet bør kanskje kalles et uisolert loft. Det er det eneste rommet i huset som ikke er pusset opp i det hele tatt.  Her er det dårlig isolering, og faktisk helt åpent ut flere steder. Vinduet på østveggen er punktert, karmen lekker og det har vært lekkasje i selve veggen. Dette rommet krever mye grunn-jobbing før vi begynner på finishen; vegger må isoleres, kledning byttes og gulv har svikt og må forsterkes.
Etter: Dette rommet skal gjøres om til gjesteværelse og bad. Soverommet får to nye vinduer, gipsplater på veggene og nytt parkettgulv. Badet blir lite og kompakt, men med både vindu, dusj, badekar, vaskeservant og toalett. Sannsynligvis fliselegges hele badet.


Soverom 2. etg., vest:
Før: dette rommet har vegg-til-vegg teppe og gammel «koreapanel» på tre vegger, den siste har panel..
Etter: Her rives gamle plater ned fra vegger og tak, og erstattes med gipsplater.  Hele nordveggen blir skyvedørsgarderobe, mot vest blir det dobbel dør ut mot ny terrasse.  Gulv får sisal eller parkett. Dette blir mitt soverom.