Huset er så godt som ferdig - slik ble resultatet - rom for rom for rom

IMG_1169.jpg

Hei, og godt nytt år.

Vi har nå kommet en god uke inn i det nye året, og etter innflyttingen 10. desember, har jeg nå “bodd meg inn” i huset i snart fire uker. I disse ukene har førjulsforberedelser, jule- og nyttårsfeiringen har tatt mesteparten av fokuset, men nå er julen absolutt over for denne gangen selv om juletreet fremdeles står grønt og pent, men ribbet for all moro, i stuen og venter på “bærehjelp”.

For tre uker side skrev jeg innlegget der “happy, men tom og litt trist” var temaet. Det handlet om antiklimakset jeg følte da jeg flyttet inn, men samtidig flyttet “bort” fra nettverk, venner og familie i Oslo hvor jeg har bodd de siste 35 årene. Så, bortsett fra at det har vært jul og nyttår, hvordan føles det å bo i huset nå?

Jeg er litt usikker på det fremdeles og siden alt henger sammen med alt er det litt tidlig å ta den “alvorspraten”. Usikkerheten handler ikke om huset i seg selv, det handler om at det ligger der det ligger, “langt” fra det livet jeg har levd mesteparten av mitt voksne liv. Det er en veldig stor overgang, og jeg føler meg rett og slett litt “lost in space”. Jeg liker absolutt huset, og gleder meg til å gjøre ferdig de siste prosjektene både innvendig og utvendig, men det å flytte handler jo om så mye mere enn det.

Så, for å gi meg selv litt mer tid både til å fordøye flyttingen og finne ut hvordan det går med hypotesen min, har jeg valgt å bruke denne posten til å vise hvordan resten av huset har blitt. Jeg har tidligere vist hvordan det har sett ut underveis i prosessen, samt endel ferdige bilder av kjøkken og stue. Her er resultatene med bilder av alle rommene både før og etter oppussingen.

1. ETASJE

Hall før oppussing:
I hallen var alt trehvitt med teppebelagt gulv og trapp. Det var ingen vinduer i hallen, så rommet opplevdes som veldig mørkt. Dørene var malt i grønne og røde variasjoner.

Hall, etter oppussing:
Hallen har blitt malt helt lys, mens “trappekassen” og rekkverket er malt i dempet sort. Gulvet har fått lyse parkettgulv og varmekabler, det er satt inn ny ytterdør med vindu og sidefelt slik at lyset slipper inn. I trappen har jeg lagt Sisal.

Bad - før oppussing:
Badet var som bildene viser, helt utdatert, og måtte ribbes helt ned og bygges opp igjen.

Bad - etter oppussing:
Som i resten av huset, er det gamle vinduet byttet ut. Jeg valgte å sette inn et høyt, smalt vindu med frostet glass her. Jeg har brukt Microsement på veggene, og synes det ble superfint. Det er lagt varmekabler og vinyl på gulvet. Jeg har også planlagt ytterligere sorte skap over vaskemaskin og tørketrommel. Dusjdørene blir montert senere denne uken - når rørleggeren er frisk fra sin isjas:-)

Soverom 1 etg. - før oppussing:
Dette soverommet opplevdes som mørkt og tungt, det hadde umalte panelt tak og ubehandlet furugulv. Det var tekstiltapet på veggene.

Soverom 1 etg. - etter oppussing:
Dette soverommet har fått den letteste oppgraderingen foreløpig. Gulvene er slipt og oljet med hardvoksolje, veggene er malt i grått og taket er malt hvitt. Vinduet her skal byttes til våren, da får rommet to nye vinduer fra “gulv til tak”, og det er ikke umulig at veggene får gipsplater i samme slengen.

Stue & kjøkken - før oppussing:
Både tak, vegger og gulv var i ubehandlet furu, bortsett fra kjøkkengulvet som hadde gammelt linoleumsbelegg. Kjøkken og stue var separert med vegg og dør.

Stue & kjøkken - etter oppussing:
Veggen mellom stue og kjøkken ble fjernet og jernbjelke satt inn. Jeg valgte her å male de eksisterende panelte takene hvite, veggene i stuen fikk gipsplater, de 3 små vinduene på stueveggene ble fjernet og erstattet med ett nytt, høyt smalt vindu i det innerste hjørnet av stuen for å ikke miste for mye lys. En panelt vegg i stuen ble beiset i sort. Veggene på kjøkkenet fikk hhv fliser, terrassedører og kjøkkeninnredning. Jeg valgte å beholde det gamle furugulvet i stuen da jeg synes det ga rommet karakter. Kjøkkengulvet fikk nytt furugulv for å skape helhet og gulvene ble deretter slipt og oljet med hvitpigmentert hardvoksolje. Det er satt inn downlights på kjøkkenet. Kjøkkenet heter Bordo Black og kommer fra Kvik. Ventilatoren heter Prescious og kommer fra Witt.

2. ETASJE

Bad - før oppussing:

Det fantes ikke noe bad 2. etasje tidligere, men et nytt bad har fått plass i dette rommet, i delen med skråtak:

Bad - etter oppussing
Dette badet er ikke stort, men jeg har fått plass til alt jeg trenger. Jeg valgte å legge samme type 60x60 betongfliser på både gulv og vegger. De heter “Maps of Cerim, White og kommer fra Norfloor. Jeg har brukt lysgrå fugemasse med glitter fra Maipei, og synes kombinasjonen Betong & Glitter ble superfint. Dusjdørene har vært forsinket siden rørleggeren fikk isjas før jul, men de blir heldigvis montert denne uken.


Soverom, hoved - før oppussing:
Dette rommet hadde gammel “Koreapanel”, teppebelagt gulv og et takplater som var i ferd med å falle ned.

Soverom, hoved - etter oppussing:
Dette rommet fikk lys parkett og nye vegger og tak i gipsplater. Veggene ble malt i en lys grå farge ved navn Tidløs. Har også fått satt inn skyvedørsgarderobe med innredning fra Ikea på hele den ene langveggen. Det er satt inn dobbel terrassedør som skal føre ut til en balkong på nesten 20 kvm. - så snart den er ferdig bygget.

Soverom, lite - før oppussing
Dette rommet fremsto som et loftsrom som hadde blitt brukt til oppbevaring. De var dårlig isolert, og hadde råte i vegg og vindu. Den ene delen av rommet ble til bad, resten til dette soverommet.

Soverom, lite - etter oppussing
Dette soverommet ligger ved siden av det nye badet i 2. etg, som sammen utgjør den østre gavlen av huset. Rommet har fått to nye vinduer, et lite og ett større. Gulvet har fått lys parkett, og det er malte gipsplater i tak og på vegger. Veggene er malt i fargen Ashes fra Pure & Original.

Kontor/arbeidsrom/bibliotek - før oppussing
Dette rommet hadde umalt panel i tak og på vegger, og ubehandlet furugulv.


Kontor/arbeidsrom/bibliotek - etter oppussing
Dette rommet har fått parkett på gulvet, veggene er blitt belagt med gipsplater og malt i nyansen Tidløs. Taket med panel er beholdt og malt hvitt.

Det var resultatet så langt, og jeg er godt fornøyd - budsjett og tilgjengelige ressurser tatt i betraktning. Jeg har “selvfølgelig” klart å overskride budsjettet ganske betraktelig, men jeg hadde ikke vært interessert i å pusse opp uten å gjøre alle de tingene jeg valgte å gjøre.

Dette handler om å gjøre et grundig arbeide også under overflaten. Jeg har blant annet etterisolerert, byttet vinduer og ytterdør, byttet bæring, stenderverk og ny kledning der det var nødvendig, skiftet elektrisk anlegg og lagt nytt rør-i-rør anlegg. Jeg har montert varmepumpe lagt opp smartbelysning over hele huset, samt satt inn skikkelig alarmanlegg.

Det gjenstår som sagt igjen å bygge en overbygget terrasse - et ganske stort prosjekt som kommer til å gjøre underverker for dette huset når det gjelder uteplass og verdi. Videre tenker jeg å bygge ny hovedtrapp, male huset i mørk grå farge og bytte vinduer i det siste soverommet. Alt dette kommer til å være med å gjøre huset penere, mer funksjonelt og generelt mer attraktivt enn det er i dag. Jeg gleder meg til å komme i gang med disse endringene når våren kommer for fullt.

Neste bloggpost skal handle om hvordan det ligger an med hypotesen “kan jeg skape meg frisk fra utbrenthet ved å engasjere meg i prosjekter som skaper gnister i mitt liv”. Har jeg blitt frisk eller hvordan kjennes det ut nå - et halvt år etter at jeg gikk i gang med prosjektet og faktisk nærmer meg ferdigstillelse.

Jeg føler meg mye bedre, og håper virkelig at bedringen jeg føler energimessig, vil fortsette. Nå er det selvfølgelig flere parametre som spiller inn, parametre som dette prosjektet kanskje ikke har utfordret nok på, men det har i alle tilfeller vært en fantastisk start.

Time will show!!

Ha en fin uke.