19 sekker sagflis, Gary Cooper og rotter som reiser første klasse under gulvet

Mye moro fra 30-tallet under sagflisen..

Mye moro fra 30-tallet under sagflisen..

Den siste uken har snekkeren gått løs på den delen av huset som ikke ble restaurert for snart 40 år siden. Det viser seg å være en god del mer jobb enn optimistiske meg hadde forventet.

20 cm sagflis var brukt som isolasjon i gulvet!

20 cm sagflis var brukt som isolasjon i gulvet!

IMG_1230.JPG

Det østvendte rommet i 2 etg. brukte min tante til lagringsloft. Et kaldt, trekkfullt rom med delvis råtten vinduskarm, punktert vindu, gammelt panel i tak, vegger og på gulv. Her nytter det ikke med kosmetiske endringer, så jeg bestemte meg for at her må vi åpne opp veggene for å sjekke isolasjonen, jeg har nemlig mine antagelser om at det står relativt dårlig til. I tillegg er det litt mye svikt i gulvet, noe som indikerer at grunnlaget er for dårlig. Vi må derfor ta av det også – jeg orker nemlig ikke å gjøre dette halvveis. I tillegg bytter jeg eksisterende vindu, og setter inn ytterligere to nye små vinduer.

Dette rommet skal bli til gjesteværelse og bad, og jeg har ikke tenkt å fyre for kråka. Tre av veggene hadde faktisk isolasjon, så der holdt det med etter-isolering, men den fjerde veggen, en gammel yttervegg, nå med et loft på utsiden, hadde faktisk ingen isolering – “none” bare luft faktisk mellom ytterpanel, papp og innerpanel – ikke rart dette rommet var kaldt da jeg var innom her forrige vinter! Her må vi gjøre en skikkelig jobb.

Det er jo alltid spennende å se hva som kan dukke opp når vegger og gulv i gamle hus fjernes. Jeg lurte på om jeg ville finne noen «skatter», og det gjorde jeg. De fleste “skattene”

Kinobillett, bilde av Gary Cooper, og diverse andre etterlatenskaper…

Kinobillett, bilde av Gary Cooper, og diverse andre etterlatenskaper…

lå begravet i et 20 cm høyt lag med sagflis som var brukt som isolasjon i hele gulvet!! Snekkeren, stakkar, måtte fjerne 19 søppelsekker med sagflis før han kunne begynne å bygge opp igjen det opprinnelige gulvet. Jeg aner ikke hvordan «skattene» endte i gulvet som «tilleggs-isolasjon» da gulvet ble lagt på slutten av 30-tallet, men dette var hva jeg fant; en gammel kalosje, en gammel Janus strømpeeske, en side fra boken «Rotter reiser første klasse» et topografisk kart over Moss, en lønningspose fra Vestfold Flatbrødfabrik fra 1936, en kinobillett fra Tønsberg Kino 15. aug. 1931, en etikett fra en bayerflaske fra Tønsberg Bryggeri, en kvittering fra Kaapehuset i Tønsberg fra, en bilde av skuespiller Gary Cooper, en kåpeknapp, en skosløyfe, en boks vaniljesukker, en flaske Kamferolje og noe som kan ligne på en snurrebass av tre.

Vi var internasjonale på 30-tallet, engelsk skulle det være..

Vi var internasjonale på 30-tallet, engelsk skulle det være..

Og, det var mer; jeg fant for eksempel etiketter fra gamle hermetikkbokser med Prima Fiskeboller i Bouillon, eller «Finest Fish balls in Bouillon» som det het seg på engelsk. De kom fra Aalesund Canning Company – vi var skikkelig internasjonale den gangen på 30-tallet. Også var det Seikaker i Brun saus, eller «Cakes of Coal fisk in brown sauce» fra Møre Preserving Company, litt usikker på om dette var et typisk eksportprodukt, men kanskje det var slik? Eller hva med Kalypin pastiller? Eller fyrstikker tilhørende Norges Statsbaner? Jeg lurer på hvordan menneskene som eide disse tingene kom til å legge dem isolasjonen under gulvplankene? En kalosje? Gary Cooper? Etiketter fra hermetikkbokser? Kinobilletter??

fullsizeoutput_1508.jpeg

Det får jeg heller aldri vite, og kanskje mesteparten av dette rett og slett var «søppel» som ble kastet ned i sagflisen som fyll, men morsomt var det å finne disse «etterlatenskapene» over 80 år senere.

Jeg prøvde å google opp boken “Rotter reiser førsteklasse” for å se om det var en bok verdt å lese, men er litt usikker på det - Google visste i hvert fall ingenting om den….