Byggmester på vei, og jeg trenger hjelp til å rive en vegg fortere en svint

IMG_0732.JPG


Det ble plutselig liv i leiren.  Jeg må fjerne panel, stenderverk og isolasjon i veggen som skal rives, før byggmesteren kommer for å sette opp bærebjelke. Jeg trenger hjelp!

Jeg må løse utfordringen med å fjerne mest mulig av den eksisterende veggen og strippe den ned til kun bærende elementer før byggmester kommer om to dager for å sette opp en bærebjelke. Hvordan løser jeg det når jeg ikke har noen håndverkere tilgjengelig egentlig?

Selv om jeg ikke har krefter til å drive med tungt arbeide, er jeg ganske god på å organisere og å se muligheter. Så, i dag har vi vært 3 generasjoner på jobb; min far, min sønn og jeg. 

Pappa er en tusenkunstner.  Han kan det meste, har bygget hus, møbler, bygget traktor med gressklipper, restaurert veteranbiler og bygget en rekke motoriserte kjøretøy til oss som barn for å nevne noe.  Han har også kjelleren sin full av alle mulige maskiner som han kan bruke til å dreie og produsere alt man måtte behøve av deler, verktøy - you name it - i metall og tre. Han har også, sammen med sin bror, restaurert dette huset som jeg nå har kjøpt, for sin søster, altså min tante, for over 30 år siden. Det betyr at han kjenner dette huset som sin egen bukselomme. Så, selv om han er 87 år nå, og kroppen ikke virker så godt som før, er han superklar i hodet, og synes det er morsomt å være læremester og rådgiver for barn og barnebarn.

Og, her kommer altså min sønn inn i bildet.  Han er nemlig også en slik entreprenør-type som elsker å lære seg nye ting - alt fra å bygge om gamle biler og motorsykler der han selv lager delene til å etablere selskaper, bygge nettsider mm. Dagens arbeidsteam var dermed komplett, jeg organiserer og sørger for at alt er på stell, faren min veileder sønnen min som jobber så svetten renner. Nå skal det sies at han er 22 og får betalt, så vi kan kalle det sommerjobb.

Og, du kan tro han har jobbet.  Selv om det var «bare» 25 grader i dag, har han svettet ut to T-skjorter 2 ganger hver (de tørket mellom slagene) mens han jobbet med å fjerne taklister og gammelt panel på en vegg som skal rives mellom kjøkken og stue. Og vi snakker skikkelig kroppsarbeid. Hvert panelbord skulle nemlig tas ned uten å skade det fordi det skal brukes igjen.  Det er flere årsaker til dette; både er det bærekraftig å gjenbruke materialer av god kvalitet, samt at det er økonomisk, men det er også slik noe av dette panelet og listene ikke er så lett å få tak i lenger. Dermed ble det mye lirking og «jenking» for å få gamle, «inngrodde» spikere til å slippe. Å rive for å ta vare på, er ikke det samme som å rive for å kaste.

Så all ære til dagens arbeidslag som stod på hele dagen. Ikke tok de pauser heller – bare noen minutter for å spise ferdigpizza på papptallerkener siden det eneste kjøkkenutstyret i huset er en gammel stekeovn.

Mitt prosjekt i dag var å beise en vegg.  Med all respekt for bærekraft og det naturlige – huset har ubehandlet furu og gran i tak, vegger og på gulv! Noe må strammes opp for at jeg ikke skal gå helt i stykker av å leve i et såkalt «furuhelvete».  I denne forbindelse har jeg bestemt meg for at jeg dropper farger, men konsentrere meg om kontraster. Jeg fokuserer på sort, hvitt, grått og natur – det blir min hovedpalett.

Tre generasjoner i arbeid; en som rådgiver, en som hardtarbeidende håndverker og meg som organisator og tilrettelegger:-)