Er «håndverkeruniverset» et parallellsamfunn med en helt egen kultur og tidsregning der avtaler er en vits og møtetidspunktene en gåte? Hva er det med håndverkere og tid? Jeg bare spør..

fall-1171254-1278x855.jpg


Med fare for å tråkke de mange av arten som ikke hører inn under denne gruppen, på tær og det som verre er, må det likevel være lov å stille noen spørsmål til hvordan «noen» i dette universet håndterer tid og avtaler.

Vi skriver 2018 og «svømmer» i kommunikasjonskanaler, så problemet handler helt klart ikke om problemer med å få gitt beskjed. Jeg forstår også veldig godt at mange av prosjektene det arbeides på kan ta veldig mye mere tid enn planlagt p.g.a uforutsette «hendelser og oppdagelser». Har virkelig ikke noe problem med å forstå det etter å ha revet fra hverandre et hus og funnet mye «rart» i vegger og gulv. Ting tar tid, og ofte mye mer tid enn planlagt. Men, det er jo ikke her skoen trykker...


For meg som har blitt syk av stress og forventninger etter mange år i det universet de fleste av oss lever i, kan det jo virke forlokkende å leve i et «samfunn» der tid ikke ser ut til å være en tilstedeværende faktor... Utfordringen er at det oppstår et problem når disse to verdenene møtes. De fleste av oss er vant til å forholde oss til tid og sted, der vi bruker ulike klokkeslett som markører for et tidspunkt når noe skal skje. Jeg vil si at det er et godt innarbeidet «system» i samfunnet.

Det jeg ikke forstår er hvorfor dette innarbeidede systemet ikke gjelder i «håndverkeruniverset»? Er det slik at når de er i «boblen» er de i en «fredet» sone fritt for aspekter som tid og rom? Det er ganske fascinerende å se hvordan samfunnet vårt på en finurlig måte fungerer med en så stor næring som lever på sin egen tidsregning? Det hadde definitivt gjort livet mye enklere for «oss andre» om håndverkerne hadde tatt i bruk litt av de samme innarbeidede reglene som vi benytter oss av her ute, for vi er tross alt i flertall, og samfunnet er nok ikke tjent med å følge håndverkernes “mañana-mentalitet”.

Med mange års arbeidslivserfaring er jeg jo ikke vant med denne type lemfeldige holdninger til tid og avtaler. Hva skjedde med å gi beskjed??? Hva med å svare på telefon eller meldinger? Hva med å melde fra når du vet at avtalen kommer til å ryke? Jeg har forståelse for at det kan bli forsinkelser, det skjer oss alle, men ikke at man ikke gir beskjed. Om jeg hadde kommet en time for sent til et møte med en håndverker så kan du være sikker på at jeg hadde måttet betale for tapte arbeidsinntekter, men hva med meg som kunde – min tid er jo like dyrebar...

Etter mitt «utbrudd» i forrige uke var jeg så heldig å få anbefalt 4 nye snekkere som tilsynelatende kunne ta på seg oppdraget med vinduene. Tusen takk til dere som har sendt meg anbefalinger. Jeg er veldig takknemlig for tipsene, og selv om jeg foreløpig ikke har landet noen avtale, regner jeg med at det kommer til å ordne seg. Så, ikke ta mine frustrasjoner over «arten» personlig, men fortsett å anbefale flinke folk. Om ikke annet, blir det gode historier ut av dette.

Her er status på tipsene så langt:
Den første kom på befaring på onsdag. Vi gikk gjennom jobben og diskuterte. Han virket ok, og skulle sende meg tilbudet på mail, og jeg skulle komme tilbake til han ila uken. Har ennå ikke hørt et pip fra han selv om jeg har purret og sendt over min email-adresse en gang til - for sikkerhets skyld. Lurer på om han har tenkt å komme på banen igjen, eller om han bare forsvant fra jordens overflate? Skal ringe han på mandag for å finne ut hva som skjedde.... håper han er i live fremdeles......

Den andre anbefalingen kom også innom, dog en dag senere enn avtalt. Han virket også ok, men hadde bare tid til å sette inn en terrassedør før hans neste oppdrag startet, så derfor måtte jeg takke nei til hans tilbud..

Den tredje anbefalingen har jeg ikke møtt ennå. Han skulle komme mellom 12 og 15 på fredag, men da kl. var 14.30 fikk jeg bange anelser og sendte en melding med spørsmål om han kom innen kl. 15 som avtalt? Da fikk jeg vite at han holdt på med et hus som han måtte få «lukket» før han tok helga, så han kunne ikke komme før tidligst kl. 17!?! Vi avtalte et nytt møte på mandag kl. 12, så da får vi se om han dukker opp, jeg kommer til å vente i spenning...

Jeg tenker at neste gang, om jeg skal gjøre en slik jobb igjen, da skal jeg være nøye med å velge leverandører som lever i samme samfunn og tidsalder som meg. Det handler om respekt for andre menneskers tid. Nå er jeg litt i «skvis» og kan nok strekke meg lenger enn jeg vanligvis ville gjort, men jeg har sagt opp håndverkere før de faktisk har begynt tidligere jeg, og jeg kommer til å gjøre det igjen dersom jeg føler de ikke er til å stole på. Jeg forventer at folk holder avtaler og viser respekt for hverandre. Ferdig snakka.

Om du lurer på hva som skjedde med den fjerde anbefalingen, så viste det seg at de ikke var så «flinke» som jeg ble fortalt. Før jeg rakk å ringe dem fikk jeg kontrabeskjed. Hold deg unna dem!!! Aner ikke hva som er årsaken, men jeg unngikk i hvert fall ytterligere problemer, og takk for det.


Så, til ukens oppdateringer på husprosjektet:

Endelig ble dører og vinduer levert.
På torsdag denne uken ble alle vinduene og dørene mine levert. Alle eksisterende vinduer og dører i huset skal byttes ut, samt at nye kommer til. Denne leveransen har jeg ventet på i 6-7 uker, og ulempen med så lang leveringstid er at alle rom har blitt jobbet på i mellomtiden, og har derav minst en vegg som ikke er ferdig. De fleste vinduene i huset har spesialbestilte mål bortsett fra noen steder der det var mulig å kjøpe vinduer med standard mål, dermed er det kun disse som er byttet hittil.

Transportselskapet ga i forkant beskjed om at det måtte være 3 mann på plass for å ta i mot leveransen p.g.a størrelse og vekt. Det virket nemlig ikke som om jeg kunne regne med at vinduene ble kjørt inn i gården. Jeg hadde som vanlig leid inn Nicolai & Jacob, guttagutta som kan brukes til alt, i tillegg til «hussnekkeren» som var på plass. I siste liten bestemte transportøren seg for å kranbil, så leveransen gikk som smurt, og hele leveransen ble løftet inn i hagen.

Snekkerne jeg etterlyser til jobben med montering av vinduer skal i hovedsak montere de store nye vinduene og dørene som vender ut mot det som skal bli terrassen på husets vestside.. På grunn av store formater og dermed endring av husets bæring må jeg derfor ha inn noen med tømrer-bakgrunn slik at husets bærende konstruksjon ivaretas. Det er den typen snekkere jeg har fått anbefalt og møtt siste uken.

Snekkeren som jobber fast inne i huset, har montert vinduene som var kjøpt inn utenom spesialbestillingen, og nå da den store leveransen kom, og jeg hadde ekstra «manpower» på plass, foreslo han å montere døren som skal lede ut til den kommende balkongen fra mitt soverom. Selv om vi ikke hadde verken lift eller stillas visste han råd. Etter å ha åpnet opp hele fasaden, ble dørbladene tatt ut og selve vindusrammen heist opp og inn i rommet.

For en med høydeskrekk som meg var det faktisk litt «spooky» å stå der oppe med mulighet til å kunne spasere rett ut i «intet», men han virket ikke veldig avskrekket av dette. Han sikret så vinduet ikke kunne falle ut, og gutta løftet det på plass. Etter nøye justeringer med vater i alle retninger, ble dette superbra.

Dette betyr at når jeg kommer til huset neste gang, er antageligvis mitt soverom ganske ferdig. Da er det bare innredning til skyvedørsgarderoben som gjenstår og deretter kan jeg begynne å flytte inn møbler, ting og tang der. Da begynner moroa - tjohoo:-)


Badet i annen etasje
Nå begynner badet virkelig å ta form og GLITTERFUGENE ble helt perfekte. Synes det ble veldig kult med en «touch av magic og glam» i betongen. Skal vise glitteret skikkelig neste gang. På fredag kom også rørleggeren for å begynne å montere alt inventaret.

IMG_1597.JPG

Han kom ikke så langt som bildene viser, men toalett og badekar har i hvert fall kommet seg inn i rommet selv om de ikke er helt på plass eller funksjonelle ennå... Skal vise mer av alt dette om ikke lenge, her er bare en liten forsmak.

Nå begynner det å stramme seg til. Jeg har snekker tilgjengelig i 3 uker til, og da må alt være mer eller mindre ferdig innvendig. Da er også budsjettet mer enn overskredet og jeg må flytte inn. Kjenner at dette blir et «tight» løp der det er viktig å både prioritere tid og ressurser på en så optimal og smart måte som overhodet mulig.

Kommer med mere neste uke:-)