Kjøkkenet, sjefen over alle “romsjefer”

fall-foliage-1383538-1279x850.jpg


Nok en uke har gått, og husprosjektet skrider sakte frem. Det minner om et skip man ser i horisonten - det ser ut som det ligger for anker, men skipet er faktisk på vei et sted, sakte med sikkert. Akkurat sånn er det med huset mitt også. Det ser fremdeles bombet ut og det er fremdeles mange delprosjekter igjen, men det det skjer faktisk ting i «kulissene» hver eneste dag. I dag er det kjøkkenets dag!


Det er lett å bli litt «blind» for fremskrittene som faktisk skjer når jeg tråkker i det samme håpløse rotet hver eneste gang jeg er i huset, for endringene oppleves ofte små fra en dag til en annen selv om de ikke er det. Det har pågått jobbing i mange dager, uker og måneder nå, og jeg ser jo at det endrer seg hele tiden. Denne uken fikk jeg besøk av en venninne som ikke hadde vært i huset siden hun hjalp med et flyttelass i juli, og hun var tydelig på at hun opplevde endringene som store. Hun mente huset hadde endret karakter og energi fullstendig – fra mørkt og trist til lyst og åpent.

Det er nyttig med noen slike påminnelser i hverdagen både for å anerkjenne alt arbeide som faktisk er gjort på et generelt nivå, men også for å gi meg selv et klapp på skulderen for det jeg har fått til hittil. Det har jo foreløpig gått ganske bra, og det er fremdeles morsomt selv om det «koster» for en kropp som er over gjennomsnittlig sliten - og svimmel:-)


Kjøkkenet og prosessen hittil
Jeg har lovet at jeg skal vise noen resultater denne uken, så her kommer en «sneak peak» på kjøkkenet og prosessen fra jeg startet til det er nesten ferdig.

Kjøkkenet var det første rommet jeg begynte med da jeg tok over huset, så det har vært «halvferdig» veldig lenge. Men, jeg har hele tiden hatt lyst til å komme litt lenger før jeg viste bilder for det er alltid så kaotisk og nettopp “halvferdig” der. Så selv om det meste er klart, lar de siste tingene vente på seg fordi den snekkeren som skulle gjøre det har blitt litt «borte» på veien….. Noen blir det….

Jeg mangler «bare» taklister, foring rundt kjøleskapet, fronter ved gulvet, front på oppvaskmaskinen, og sist, men ikke minst, montering av den fantastiske ventilatoren jeg har kjøpt. Den er stor og tung, og trenger skikkelig feste i takbjelkene, så gleder meg til det øyeblikket da jeg har flere «sterkinger» der samtidig slik at den kan bli montert. Jeg håper den blir kronen på verket over kjøkkenøya.

Fra begynnelsen: Jeg ønsket åpen kjøkken/stue løsning, så veggen mellom rommene måtte rives.

Videre: Åpningen mellom rommene og takbjelken er på plass i taket. Fanny og jeg har hentet furuplank på Bilingstad, nytt kjøkkengulv er lagt, og jeg har fått gipsplater på veggene og strøm til spots i taket.

Kitchen in the making (and breaking): Fra demolition til montering. Teamet er på plass:

I tillegg venter jeg fremdeles på leveransen av vinduer og dører. De skal leveres i begynnelsen av november, og en av de doble dørene skal inn på nettopp kjøkkenet og lede ut til den kommende terrassen. Den veggen på kjøkkenet er av naturlige årsaker heller ikke gjort noe med ennå. Ellers er det meste på plass.

Kjøkkenet er forøvrig av modellen Bordo Black fra Kvik. Jeg har valgt metrofliser med hvit fugemasse på langveggen med vindu, og er veldig fornøyd med det. Ventilatoren, som ikke har kommet opp ennå, ser forøvrig ut som en diger ufo, og jeg håper den blir kronen på verket over kjøkkenøya. Heldigvis har jeg en superflink fliselegger som virkelig har gjort en superbra jobb med den flislagte veggen på kjøkkenet. Veldig fornøyd med vinduskarmene også:-)


Flislegging er en kunst, jeg er veldig happy med resultatet:


Her er kjøkkenet sånn det ser ut idag inkludert det evigvarende rotet og diverse “ikke-monterte” elementer. Men, jeg tror det blir bra tilslutt..


Når det gjelder gulvet, har jeg kjøpt nye «gammeldagse» furubord til kjøkkengulvet slik at jeg har fått en helhet med stuegulvet som hadde gamle furugulv fra før. De gamle furugulvene består av smale bord som gir en typisk nordisk følelse som jeg valgte å beholde i stuen og kjøkkenet. De har blitt slipt ned og oljet med Osmo hvitpigmentert hardvoksolje i fargen «Snø». Jeg synes det fungerer ganske bra til det sorte, moderne kjøkkenet.


Jeg har nemlig hatt som mål å beholde noe av det «gamle» huset, både av bærekraftige og litt nostalgiske årsaker. Til ettertanke og sett i retrospektiv har det nok ikke akkurat lønnet seg økonomisk å rive opp det gamle kjøkkengulvet og legge nye furuplank der, samt å slipe ned og olje de gamle gulvene i stuen og det nye gulvet på kjøkkenet. Det har vært mye og tidkrevende jobbing. Det hadde vært mye smartere (raskere og rimeligere) å legge nye eikegulv oppå det gamle gulvet. Men, gjort er gjort og jeg synes de gamle gulvene har en patina som nye gulv ikke har, så jeg er fornøyd likevel.

Summa summarum har det vært en lærerik prosess, og jeg har tilegnet meg kunnskap som jeg forhåpentligvis kan benytte meg av ved en senere anledning. Når det gjelder kjøkkenet i sin helhet er jeg hittil veldig fornøyd med både innredningen og løsningen, og vet at det kommer til både funksjonelt å bruke og et hyggelig sted å være.


Nå gleder jeg meg selvfølgelig veldig til å gjøre kjøkkenet “ferdig” med de tingene som tilfører atmosfære og personlighet til rommet. Men, det går sikkert en uke eller to til før jeg kommer dit, og det må jeg bare leve med selv om det skriker i hele meg etter å style og gjøre det hyggelig, og ta “pene” bilder:-)

Tid for feiring - denne uken feirer jeg at jeg har kommet over halvveis i prosjektet. Det ser absolutt ikke slik ut når jeg er i huset pga alt rotet, maskiner, verktøy og materialer som tar opp mye av plassen innendørs, men det er faktisk slik at det arbeidet som er gjort mer enn det som er igjen, og det er faktisk en stor milepæl.

Hurra for det og for ukens snille hjelpere Cathrine og Fanny - for uvurderlig hjelp og støtte. Tusen takk.

pink-balloons-1-1421902-1279x901.jpg